Leren van (bijna-)incidenten: hoe doe je dat?

Binnen de (petro)chemische industrie, staat ‘leren van (bijna-) incidenten’ hoog op de agenda. Daarom startte de VNCI samen met de regionale veiligheidsnetwerken, Veiligheid Voorop en een aantal BRZO-bedrijven een zoektocht naar hoe dat het beste gaat.

Lees hier over de resultaten.

Staat van de assets is bekend: nu is het tijd voor een handreiking

In 2019 werden de resultaten van een onderzoek naar de staat van de chemische installaties - de assets - naar buiten gebracht. Het beeld was positief.
Nu worden de best practices verzameld, in de aanloop naar een handreiking die de sector verder zal helpen.


Meer

Blockchain: een sterke combinatie van moderne techniek en het goede gesprek

We berichtten er al eerder over: blockchain, de wat geheimzinnige nieuwe methode waarmee bedrijven en toezichthouders informatie over bijna-ongelukken (‘near misses’) met elkaar kunnen delen, zonder het risico zichzelf te benadelen. Mooie woorden, maar werkt het al echt? Of moeten we nog even geduld hebben?

We vroegen het aan projectleider Marc du Maine.


Meer

Werken aan een toekomstbestendig Brzo

Een blik op het harde werk om Brzo-beleid ook in de toekomst stevig in zijn schoenen te zetten: hoe kan wet- en regelgeving stimuleren dat voortdurend aan veiligheid wordt gewerkt?
En zitten de stelsels voor omgevingsveiligheid, arbeidsveiligheid en rampenbestrijding elkaar niet in de weg?

Meer

Just Culture: over veiligheid, maar het gaat verder dan dat

Just Culture: bevorder transparantie en veiligheid door niet te straffen, maar te praten. De theorie ziet er goed uit, maar hoe werkt het in de praktijk?

Philippe Engels, site manager van Air Liquide Rozenburg, vertelt er meer over.


Meer

Opleidingen in veiligheid: een kwestie van afstemmen

Meer inzicht aan de vraagzijde is nodig om vast te stellen waar opleidingen bedrijfsspecifiek moeten zijn en waar gezamenlijke ontwikkeling van een uniform opleidingsaanbod gewenst en mogelijk is.
Lees hier over de resultaten van de off- en online workshops!


Meer

Een hele fijne zomer gewenst!

Het zal niemand verbazen: naast de hele wereld worden ook het programma Duurzame Veiligheid 2030 (DV2030), de Safety Delta Nederland (SDN) en alle partijen binnen de triple helix, geraakt door de corona-crisis. Werden in eerste instantie workshops, presentaties en evenementen afgezegd, inmiddels zijn we steeds meer geroutineerd in alle digitale mogelijkheden om deze wel doorgang te laten vinden én ontdekken we ook de voordelen. Zo blijken door het wegvallen van reistijden meer mensen deel te kunnen nemen dan dat in een fysieke bijeenkomst mogelijk was geweest.


Met z’n allen dragen we bij aan gezondheid en het voorkomen van leed, en het is mooi om te zien hoe grote delen van de chemische industrie hun rol hebben gepakt in de bestrijding van het virus, door hun productie in dienst van de zorg te stellen! U heeft hier in de media vast het nodige over gehoord (zie bijvoorbeeld de website van VNCI).

In de planning van DV2030 en SDN is het één en ander veranderd:

De High Level bijeenkomst, oorspronkelijk gepland voor 18 mei, wordt verzet naar 5 oktober a.s. Tijdens deze bijeenkomst wordt teruggeblikt op DV2030, en wordt op feestelijke wijze de SDN gelanceerd. Ook zal de SDN samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend tussen Industrie, Overheid en Wetenschap.

Over de vorm waarin dit zal plaatsvinden denken we nog na: we willen natuurlijk zoveel mogelijk mensen betrekken bij deze feestelijke gebeurtenis, maar moeten ook rekening houden met de regels die rond het corona gelden. In ieder geval maken we er iets moois van!

DV2030 eindigt formeel op 1 januari 2021, om plaats te maken voor de SDN.

Maar eerst nu komt de zomer met voor velen een vakantie. Ook die zal er in veel gevallen anders uitzien dan we gewend zijn. Maar dat neemt niet weg:

Wij van DV2030/SDN wensen u een heel fijne zomer toe!

Vragen

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van deze nieuwsbrief?
Neem dan alstublieft contact op met: postbusduurzameveiligheid2030@minienm.nl